Υπηρεσίες

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η θεραπευτική διαδικασία ξεκινάει με:

  Λεπτομερή αξιολόγηση με τη χρήση εξειδικευμένων για τα παιδιά τεστ

  Συνέντευξη με τους γονείς

  Λήψη ιστορικού

Με βάση τα παραπάνω δημιουργείται ένα εξειδικευμένο πλάνο παρέμβασης. Η παρέμβαση στα παιδιά εστιάζει στη διαχείριση συναισθηματικών δυσκολιών όπως άγχος, φοβίες, αίσθημα θλίψης, δυσκολιών αυτοεικόνας κι αυτοεκτίμησης, δυσκολιών στις κοινωνικές δεξιότητες, μαθησιακών δυσκολιών και διαχείριση απώλειας, διαζυγίου, τραυματικων γεγονότων κ.α.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η δουλειά μας με τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, βασίζεται στη συνεργασία με τους γονείς . Η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στο κομμάτι της παρέμβασης, προκειμένου να υπάρξουν τα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.

Οι συναντήσεις με τους γονείς μπορεί να γίνουν είτε στα πλαίσια του θεραπευτικού προγράμματος του παιδιού τους είτε αποκλειστικά μεταξύ της ψυχολόγου και των γονέων. Πέραν των συναισθηματικών δυσκολιών του παιδιού, στη συμβουλευτική γονέων συζητούνται τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς, όπως η διαχέιριση δύσκολων καταστάσεων, δυσκολίες σίτισης και ύπνου, εκπαίδευση τουαλέτας, αδελφικές σχέσεις κ.α.

ΓΝΩΣΙΑΚΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα συμπεριφοράς, ΔΕΠΥ, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό, επιλεκτική αλλαλία.

Το ΓΣΔ συνδυάζει για πρώτη φορά την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική θεραπεία.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αναγνωρίζοντας ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, τα προγράμματα ΓΣΔ είναι εξατομικευμένα και σχεδιάζονται κατόπιν λεπτομερούς αξιολόγησης του επιπέδου λειτουργικότητας του κάθε παιδιού.

Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν βιωματικά σε συναρπαστικές ιστορίες και να ξεπεράσουν μια σειρά από δοκιμασίες προκειμένου να τονωθεί η αυτοπεποίθηση τους και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να δημιουργήσουν φιλίες και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, όπως η αντίληψη και η έκφραση των συναισθημάτων τους, η αντίληψη της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να ακούνε τον συνομιλητή τους, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ “ΠΑΪΣ”

Η ∆οκιμασία «Παϊς» αναπτύχθηκε από τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Αθηνών και αποτελεί μία αναπτυξιακή δοκιμασία ανίχνευσης διαταραχών επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος.

Η ∆οκιμασία «Παϊς» αποτελεί μία φιλική και ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά, ενώ παράλληλα ανιχνεύει τις διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος με ασφαλή και αντικειμενικό τρόπο. Έχει σταθμιστεί σε ελληνικό πληθυσμό και λαμβάνει υπόψη ως μεταβλητή την ηλικία του κάθε παιδιού.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκπαιδευμένους στη σωστή χορήγηση της δοκιμασίας παιδίατρους, ειδικούς θεραπευτές και επαγγελματίες υγείας

Παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών.

Διακρίνει τα παιδιά που εμφανίζουν μία απλή Καθυστέρηση Λόγου από εκείνα που παρουσιάζουν Διαταραχές Επικοινωνίας Αυτιστικού Φάσματος.

Ανιχνεύει διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος:

  Πρώϊμα & έγκαιρα

  Σε παιδιά μικρής ηλικίας (ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών)

  Με ασφαλή και αντικειμενικό τρόπο

  Με φιλικό και ευχάριστο τρόπο για το παιδί

ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΓΣΘ)

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Aaron T. Beck την δεκαετία του ’60.

Η ΓΣΘ έχει υποβληθεί σε αυστηρότατο επιστημονικό έλεγχο και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε μεγάλο εύρος ψυχικών δυσκολιών, όπως στη θεραπεία της κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών, καθώς και πολλών άλλων γενικών προβλημάτων υγείας (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κα).

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη συγκεκριμένη μορφή θεραπείας είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε μαζί μια ισότιμη, συνεργατική σχέση εστιάζοντας στο παρόν. Αν τα τωρινά προβλήματα σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται σύνδεση με το παρελθόν ώστε να βρούμε την προέλευση του προβλήματος αυτού.

Κύριος στόχος είναι η εκμάθηση δεξιοτήτων με στόχο μετά το τέλος της θεραπείας να νιώθετε ο “θεραπευτής του εαυτού σας”. Παρ ’όλα αυτά η ίδια η θεραπεία δεν αποτελείται μόνο από την εκμάθηση και εφαρμογή δεξιοτήτων αλλά και από βιωματικές ασκήσεις για την καλύτερη κατανόηση και παρατήρηση του εαυτού μας.

Μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας, καλούμαστε να φθάσουμε σε:

  Mια κοινή κατανόηση των προβλημάτων μας.

  Πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας και πώς η θεώρηση αυτών, μας επηρεάζει συναισθηματικά και συμπεριφορικά.

  Να καθορίσουμε τους προσωπικούς και άμεσους στόχους και στρατηγικές στη θεραπεία, κάτι το οποίο συνεχώς παρακολουθείται και αξιολογείται.

  Να αποφασίσουμε από κοινού για τις δεξιότητες που θα μάθετε και θα εφαρμόσετε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αλλά και τις δεξιότητες εκείνες που θα εφαρμόσετε, έξω από τα πλαίσια της θεραπείας

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ (ΘΕΣ)

Η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (ΘΕΣ) είναι μια ερευνητικά τεκμηριωμένη θεραπεία που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή ψυχολογίας Paul Gilbert τη δεκαετία του ’90. Επιστρατεύοντας μια σειρά γνωσιακών και συμπεριφορικών παρεμβάσεων παντρεύει την:

  Εξελικτική, αναπτυξιακή και κοινωνική ψυχολογία,

  Νευροεπιστήμη

  Θεωρία προσκόλλησης μαζί με κάποιες παρεμβάσεις της Γνωσιακής- Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ) και της Διαλεκτικής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΔΣΘ)

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΘΕΣ δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις στη συνειδητή ανάπτυξη της ικανότητας του ατόμου να αισθάνεται και να δρα συμπονετικά και ευγενικά απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους.

Για να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο διαφέρει ουσιαστικά η ΘΕΣ, θα μας βοηθούσε ίσως να εξετάσουμε τι ήταν αυτό που στάθηκε πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξή της συγκεκριμένης προσέγγισης.

Ο καθηγητής Paul Gilbert προσέφερε θεραπεία σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σύνθετες δυσκολίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι συχνά είχαν μεγαλώσει μέσα σε ένα περιβάλλον παραμέλησης και κακοποίησης. Παρατήρησε ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους υπέφεραν από ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ντροπής και αυτοεπίκρισης τα οποία δεν ήταν δυνατό να βελτιωθούν μόνο με τη παραδοσιακή προσέγγιση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας. Έτσι άρχισε να συνειδητοποιεί ότι έπρεπε να ενσωματώσει κάποιες νέες στρατηγικές που θα επέτρεπαν στους θεραπευόμενους να κατευνάσουν τα επώδυνα συναισθήματα της ντροπής και της αυτοεπίκρισης και να βιώσουν εσωτερική γαλήνη.

Επομένως, η ΘΕΣ αναπτύχθηκε για να συμβάλει στη δημιουργία θετικών συναισθηματικών αντιδράσεων τις οποίες άλλες θεραπείες δεν κατάφερναν να προσφέρουν. Η ΘΕΣ συχνά χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλους τύπους θεραπείας όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ).

Μέσα από τη δημιουργία μιας συμπονετικής θεραπευτικής σχέσης, καλούμαστε να κατανοήσουμε και νιώσουμε τις ιδιότητες της συμπόνιας, δηλαδή την ευαισθησία, τη συμπαράσταση, τη μη επικριτική στάση, την ενσυναίσθηση, την φροντίδα για την ευημερία σας, την ανοχή στην δυσφορία.

Tόσο η ψυχολογική έρευνα όσο και η έρευνα στις βιοεπιστήμες αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της συμπόνιας, επιφέρει θετικά αποτελέσματα όπως μείωση του στρες, της εξουθένωσης, της κατάθλιψης και του άγχους.

Η εμπλοκή σας σε συμπονετικές πράξεις τόσο προς τον εαυτό σας όσο και προς τους άλλους επιδρά ευεργετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και της αρτηριακής πίεσης. Εξελικτικές μελέτες δείχνουν ότι είμαστε βιολογικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε θετικά στη φροντίδα και στην συμπονετική μεταχείριση.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η συμπόνια δεν είναι απαραίτητα ένα εγγενές φυσικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, αλλά όλοι έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ώστε να βελτιώσουμε τη συμπονετική μας στάση.

ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΔΘΣ)

Η ΔΘΣ υπάγεται στις γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες, συνδυάζει:

  Την επιστήμη του συμπεριφορισμού

  Τις θεωρίες μάθησης για την επίτευξη συμπεριφορικών αλλαγών

  Την εκμάθηση δεξιοτήτων ενσυνειδητότητας και αποδοχής

  Τη διαλεκτική φιλοσοφία

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σημαντικό να κατανοήσουμε τα δύο κύρια συστατικά της ΔΣΘ, εφόσον αποτελείται από δύο λέξεις "διαλεκτική" και "συμπεριφοριστική". Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αλληλοεπιδρούν συνεργικά μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας μέσω της εκμάθησης μιας πληθώρας διαφορετικών δεξιοτήτων με σκοπό την επίλυση δύσκολων καταστάσεων.

Ο όρος "διαλεκτική" σημαίνει ότι η πραγματικότητά μας αποτελείται από αντίθετες δυνάμεις, τη θέση (μια άποψη Χ) και την αντίθεση (την αντίθετη άποψη της Χ). Ενώ αυτές οι απόψεις φαίνονται αντίθετες μεταξύ τους μπορούν συγχρόνως και οι δύο να είναι αληθινές και να συνυπάρχουν αρμονικά, με σκοπό τη δημιουργία της σύνθεσης. Για παράδειγμα, η αποδοχή του εαυτού σας (θέση) και η αλλαγή της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς σας (αντίθεση) ενδέχεται να ακούγονται αντιφατικά μεταξύ τους. Η ΔΣΘ σας μαθαίνει ότι είναι δυνατόν να πετύχετε και τους δύο αυτούς στόχους μαζί (σύνθεση). Η διαλεκτική μας βοηθά να μείνουμε μακριά από τα άκρα και να βρούμε τη χρυσή τομή μέσα μας.

Ο όρος "συμπεριφορική" σημαίνει ότι αξιολογούμε τις καταστάσεις και στοχεύουμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές εκείνες που δυσκολεύουν τη ζωή σας και να αυξήσουμε τη συχνότητα προσαρμοστικών συμπεριφορών. Καλείστε να προσδιορίσετε ένα σύνολο «στόχων ζωής», που θα κάνουν τη ζωή σας αξιοβίωτη και ταυτόχρονα θα εργαστείτε στη μείωση και τελικά στη διακοπή της αυτοκτονικής ή αυτοτραυματικής συμπεριφοράς.

Αρχικά έχουμε μια περίοδο αξιολόγησης και δέσμευσης (4-8 συνεδρίες), όπου θα δούμε μαζί κατά πόσο η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι κατάλληλη για εσάς. Εφόσον κρίνουμε πως είναι κατάλληλη για εσάς και είστε δεσμευμένοι στη θεραπεία, ξεκινάτε την ατομική σας θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση. Κύριος στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφορών που είναι εκτός ελέγχου και η εκμάθηση αναγκαίων δεξιοτήτων.

Οι επιμέρους στόχοι ιεραρχικά είναι οι εξής:

 Να μειώσετε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και την αυτοκτονικότητα

  Να μειώσετε συμπεριφορές που δυσχεραίνουν τη θεραπεία μας (ακυρώσεις συνεδρίων, παρακολούθηση συνεδριών υπό την επήρεια αλκοόλ κ.α.)

Θα παρακολουθούμε μαζί την πρόοδο σας μέσω της συμπλήρωσης του ημερολογίου καταγραφής. Καλείστε να καταγράφετε τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας, τι πυροδοτεί την απορρύθμιση του συναισθήματος σας ή αυτό που βοηθάει στη ρύθμιση του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες από το ημερολόγιό σας ώστε να αποφασίσουμε σε ποια σημεία πρέπει να εστιάσουμε σε κάθε συνεδρία.

Εφόσον έχετε καταφέρει τα παραπάνω στοχεύουμε:

 Να μειώσετε συμπεριφορές που μειώνουν την ποιότητα ζωής σας μέσω της αντιμετώπισης υπολειπόμενων ψυχικών δυσκολιών όπως η Διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κ.α

  Να αυξήσετε τον αυτοσεβασμό σας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της επίτευξης προσωπικών στόχων

  Να διευρύνετε την αυτογνωσία σας και την πνευματική σας πληρότητα

Η εκπαίδευση στις δεξιότητες γίνεται σε ατομικό επίπεδο. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν ομάδες που θα μπορούσα να σας παραπέμψω αν επιθυμείτε να λάβετε την εκπαίδευση δεξιοτήτων σε ομάδα.

Θα μάθετε μια σειρά δεξιοτήτων και πώς να τις εφαρμόζετε στην καθημερινή σας ζωή. Υπάρχουν τέσσερις ενότητες δεξιοτήτων:

 Ενσυνειδητότητα (mindfulness): Μαθαίνετε πώς να εστιάζετε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή, παρά στις ανησυχίες για το παρελθόν ή το μέλλον. Οι ομαδικές σας συνεδρίες ξεκινούν πάντα με μια σύντομη άσκηση ενσυνειδητότητας.

  Ρύθμιση συναισθήματος: Μαθαίνετε πώς να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε περισσότερο τα συναισθήματα σας και έτσι να έχετε περισσότερο έλεγχο.

  Ανοχή στο δύσκολο συναίσθημα: Μαθαίνετε πώς να αντιμετωπίζετε κρίσεις χωρίς να εμπλέκεστε σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως αυτοτραυματισμός.

  Διαπροσωπική αποτελεσματικότητα: Μαθαίνετε πώς να διατηρείτε θετικές σχέσεις, να περιορίζετε πιθανές συγκρούσεις, να ζητάτε αυτό που επιθυμείτε με διεκδικητικότητα και να λέτε ξεκάθαρα όχι όταν διακυβεύεται ο αυτό-σεβασμός σας.

Αν και τα ισχυρότερα ερευνητικά ευρήματα υπάρχουν για τη θεραπεία ανθρώπων που πάσχουν από Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, η ΔΘΣ έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για ένα εύρος ψυχικών δυσκολιών.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συννοσηρότητα:

 Συμπεριφορά αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφής

  Διαταραχή χρήσης ουσιών

  Υψηλή ευερεθιστότητα

  Διαταραχές Προσωπικότητας συμπλέγματος Β

  Διαταραχή Υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής (ADHD)

  Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες που σχετίζεται με τη σεξουαλική κακοποίηση της παιδικής ηλικίας

  Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, όπως:

  Ηλικιωμένοι με χρόνια κατάθλιψη και μία ή περισσότερες διαταραχές προσωπικότητας

  Διπολική Διαταραχή

  Έφηβοι με αυτοκτονικές και παρα-αυτοκτονικές συμπεριφορές

  Ψυχογενής Βουλιμία

  Διαταραχή Υπερφαγίας